06.07.2006.

Ko može nek pročita, fakat je moćno


Beše jednom jedna ptica. I beše ukrašena parom savršenih krila i svetlucavim, šarenim i čudesnim perjem. Najzad beše to životinja stvorena da leti slobodno na nebu, i da raduje svakoga ko bi je posmatrao.
Jednog dana, jedna žena vide pticu i zaljubi se u nju. Posmatraše njen let usta otvorenih od čuda, dok joj je srce brzo lupalo a oči sjajile od uzbuđenja.
Pozva je da lete zajedno, i obe putovaše nebom u potpunom skladu. Žena se divila, obožavala i slavila pticu.
Ali onda pomisli: možda ptica želi da upozna daleke planine! I žena se uplaši. Uplaši se da se nikada neće osećati isto s nekom drugom pticom. Oseti ljubomoru na sposobnost letenja koje je ptica imala. I oseti se usamljenom.
I pomisli:''Spremiću zamku. Čim se ptica sledeći put pojavi, nikad više neće otići.''
Ptica koja je takođe bila zaljubljena, ponovo dođe sledećeg dana, upade u zamku i ostade zarobljena u kavezu.
Svakog dana gledala je pticu. Tamo beše predmet njene strasti, i ona ju je pokazivala svojim prijateljicama, koje primetiše:''Ti si osoba koja ima sve.'' U međuvremenu počela je da se događa neobična promena: kako je pticu posedovala i više nije imala potrebu da je osvaja, poče da gubi interesovanje za nju. Ptica, nemogavši da leti i izrazi svoja životna osećanja, poče da bledi, gubi sjaj, postade ružna-i žena joj nije više poklanjala pažnju, osim dok ju je hranila i čistila kavez.
Jednog dana ptica uginu. Ona se duboko rastuži, i život je provela misleći na nju. Ali nije se sećala kaeza, već samo onog dana kada ju je ugledala prvi put kako leti zadovoljna meću oblacima. I kada bi samu sebe osmotrila shvatila bi da je ono što ju je toliko dirnulo bila ptičija sloboda, snaga krila u pokretu, a ne njeno fizičko telo.
Bez ptice njen život je izgubio smisao i smrt pokuca na njena vrata ''Zašto si došla?'' upita ona smrt. ''Da bi mogla ponovo da letiš na nebu zajedno s pticom'' odgovori smrt''Da si joj dozvolila da zauvek leti voljela bi je i divila bi joj se još i više, ali sada sam ti ja potrebna da bi je ponovo srela.''
(11 minuta, Paulo Koeljo)

Blogovi...raja...i slicno


z_irma@hotmail.comMislim Lolim ja vas sviju, puffaBroj Posjeta
49377
Blogger.Ba